FAQ - Xesar

1 Algemene vragen

1.1 Wat is Xesar?

Xesar is een intelligent, veilig en vooral eenvoudig te organiseren elektronisch toegangscontrolesysteem. Het biedt organisaties en bedrijven een groot aantal producten en toepassingsmogelijkheden, evenals een tijdloos mooi ontwerp. De eenvoudige montage, de gratis Xesar-software en de unieke EVVA-KeyCredits zijn maar een paar van de talloze Xesar-voordelen.

1.2 Xesar heeft talloze voordelen, want...

...Xesar-installaties kunnen ook achteraf worden uitgebreid. Ze groeien bij nieuwbouw of bijgebouwen gewoon mee met uw organisatie.

...Xesar is een comfortabele oplossing. Met Xesar creëert u tijdelijk vrij toegankelijke zones of zones die uitsluitend met een bevoegd identificatiemedium toegankelijk zijn.

...er zijn flexibele aanpassingen mogelijk: externe dienstverleners verstrekt u snel en gemakkelijk toegang op de nodige plaatsen en tijdstippen.

...Xesar gebruikt een identificatietechnologie die gebaseerd is op de allernieuwste techniek, namelijk MIFARE DESFire EV1.

...voor het aanmaken en wijzigen van toegangsrechten is maar één KeyCredit nodig. Het wissen van verloren of gestolen identificatiemedia is gratis. Er zijn KeyCredits verkrijgbaar per 10, 50 of 100 stuks, alsook de variant Unlimited voor 12 of 36 maanden.

...de Xesar-cilinder is ook verkrijgbaar als halve cilinder en kan bv. worden gebruikt in een brandweerkluis of in sleutelschakelaars voor de bediening van een garagedeur.

...u kunt met Xesar de passages van belangrijke in- en uitgangen controleren. Zo verhogen bv. gecontroleerde continue openingen tijdens de openingstijden het comfort van het systeem, zonder in te binden op de beveiliging.

...Xesar kan ook heel eenvoudig in onze bestaande (mechanische) systemen worden geïntegreerd. De montage van de cilinders is gemakkelijk en snel uitgevoerd.

...met onze continue uitbreiding van functies neemt de flexibiliteit toe. Dat maakt uw dagelijks werk een flink stuk eenvoudiger.

1.3 Wat betekent MIFARE DESFire?

MIFARE DESFire EV1 is de meest gebruikte contactloze techniek voor chipkaarten ter wereld. Hij voldoet aan de ISO-standaard ISO7816 resp. ISO14443A. De MIFARE-transponders, zoals kaarten of sleutelhangers werken op een afstand tot 10 cm (afhankelijk van de lezer) en gebruiken daarbij een frequentie van 13,56 MHz. Coderingsstandaard: AES128 Bit

2 Hoe werkt Xesar?

2.1 Hoe werkt de Xesar-software?

De Xesar-software en uw gebruikersinterface zijn state-of-the-art: ze beschikken over alle essentiële functies van een modern en efficiënt sluitsysteem, van de administratie van rechten tot aan de logboekregistratie van gebeurtenissen. Talloze eigenschappen, zoals statusweergave op het dashboard en individuele instellingen maken het dagelijks werk gemakkelijk en verhogen de veiligheid van het systeem. Gewoon de Xesar-software downloaden en in een paar stappen is alles geïnstalleerd.

2.2 In welke talen is de Xesar-software beschikbaar?

De Xesar-software staat ter beschikking in het Duits, Engels, Frans, Nederlands, Italiaans, Tsjechisch, Pools en Slowaaks. Vanaf midden 2015 ook in het Spaans en Portugees.

2.3 Waar vind ik hulp voor de Xesar-software?

Het Xesar-systeemhandboek bevat alle informatie over de bediening van de Xesar-software en de bijbehorende Xesar-systeemcomponenten.Op onze homepage onder http://www.evva.nl/fileadmin/files_all/Download/Xesar/Systemhandbuch/NL_Xesar_Systemhandbuch_V1.1.pdf kunt u dit systeemhandboek downloaden. Voor Spaanse en Portugese gebruikers is het systeemhandboek in het Engels beschikbaar.

2.4 Waar kan ik de Xesar-software downloaden?

U kunt de Xesar-software downloaden onder http://www.evva.nl/producten/elektronische-sluitsystemen/xesar/demand-xesar-software/nl/. U ontvangt op uw mailadres een download link die 12 uur geldig is (Mocht u deze niet direct ontvangen, check ook uw SPAM-box).

2.5 Worden toegangsgegevens geregistreerd? En zo ja, hoe?

Bij alle componenten worden de laatste 1.000 gebeurtenissen opgeslagen. Een bepaalde gebeurtenis is snel te vinden en eventueel ook te analyseren. Hiervoor worden de gebeurtenissen via de Xesar-tablet van de deur naar de software overgedragen . Het is ook mogelijk om het opslaan te deactiveren of persoonsgebonden gebeurtenissen automatisch na een willekeurig aantal dagen door het systeem te laten wissen.

De volgende gebeurtenissen kunnen worden opgeslagen:

  • passages (persoon/identificatiemedium, deur, datum, tijdstip);
  • openingspogingen door niet-bevoegde sleutels;
  • het wissen van sleutels die op de blacklist staan;
  • continue openingen (automatisch, handmatig);
  • Batterijwaarschuwingen;
  • omschakelen zomer-/wintertijd;
  • firmware-update;
  • vanaf Xesar-software 2.0: openingen door in de software geblokkeerde identificatiemedia.

Veranderd in de Xesar-software 2.0 met geactiveerd Softwareplus pakket: nu zijn de identificatiemedia verantwoordelijk voor de informatie-overdracht.

2.6 Hoe functioneert het aanmaken van een sleutel bij Xesar?

Alle toegangsrechten (= wie op welke plaats toegang krijgt) worden in de Xesar-software verstrekt. Door overdracht van deze informatie via het codeerstation naar de identificatiemedia (zoals bv. sleutelhangers, kaarten of combisleutels) worden op een eenvoudige manier elektronische sleutels aangemaakt. Op die manier zijn de toegangsrechten op het identificatiemedium opgeslagen.

2.7 Welke toegangscomponenten heeft Xesar?

De Xesar-producten bestaan uit een elektronisch beslag, een elektronische deurkruk, een elektronische cilinder en een wandlezer. Met dit assortiment kunt u elk type deur en iedere deursituatie van de passende componenten voorzien. Afhankelijk van de omstandigheden kunt u het bijbehorende product kiezen.

2.8 Wat zijn identificatiemedia?

Identificatiemedia zijn zogenaamde elektronische sleutels. Ze zijn beschikbaar in de vorm van kaarten, sleutelhangers of combisleutels om de deuren waarvoor ze bevoegd zijn te openen en te sluiten.

2.9 Waarvoor is het Xesar-codeerstation nodig?

Met het Xesar-codeerstation kunt u heel gemakkelijk nieuwe identificatiemedia (kaarten, sleutelhangers of combisleutels) programmeren.

2.10 Waarvoor is de Xesar-tablet nodig?

De Xesar-tablet wordt voor de gegevensuitwisseling tussen de offline deurcomponenten en de Xesar-software gebruikt. Gebeurtenissen zoals bv. passages, toegang geweigerd, continue opening, e.d. en de batterijstatus worden uitgelezen. Een blacklist met geblokkeerde identificatiemedia wordt hierbij ook overgedragen. De tablet is ook nodig om nieuwe componenten in bedrijf te nemen of firmware-updates uit te voeren. In de Xesar-software 2.0 geven identificatiemedia de veiligheidsgegevens door aan de deuren en via het codeerstation weer terug aan de software. Onder bijzondere omstandigheden zorgt de tablet er ook voor dat een veiligheidslek wordt gesloten (bv. het doorgeven van de blacklist aan deuren die nog niet geactualiseerd zijn).

2.11 Waarvoor is een Admin-kaart nodig?

Alleen met de Admin-kaart kunnen rechten in de software worden gewijzigd, nieuwe identificatiemedia worden aangemaakt en gevoelige systeemgegevens in de Xesar-software worden opgeslagen. Bij verlies of een defect garandeert EVVA de ongecompliceerde vervaardiging van een nieuw exemplaar.

2.12 Welke batterijen zijn nodig?

Voor het  Xesar-beslag zijn drie batterijen AAA nodig, voor Xesar-deurkrukken één lithiumbatterij CR123A en voor Xesar-cilinders twee lithiumbatterijen CR2. (let op, oplaadbare batterijen zijn niet toegestaan) Batterijlevensduur: maximaal 50.000 cycli.

2.13 Hoe vind ik de juiste driver voor het codeerstation?

3 Waar vind ik…

3.1 …montagehandleidingen en datasheets?

De praktische montagehandleidingen, montagevideo's en datasheets kunt u op onze homepage downloaden onder de volgende link: http://www.evva.nl/producten/elektronische-sluitsystemen/xesar/systeemoverzicht/nl/

3.2 …de dichtstbijzijnde EVVA-vakhandel?

Op onze homepage vindt u onder http://www.evva.nl/partner-in-niederlande/zoek-een-vakhandel/ heel gemakkelijk een EVVA-vakhandel bij u in de buurt. Vakhandelaren die ook de elektronische sluitsystemen van EVVA aanbieden, zijn speciaal herkenbaar gemaakt.

3.3 ...de nieuwe functies bij een nieuwe release?

Plaats bij uw aanmelding voor het downloaden van de Xesar-software een vinkje onder het in te vullen formulier bij het punt: "Ik wil graag worden geïnformeerd over de updates van de Xesar-software." U ontvangt dan actuele informatie over software-releases per nieuwsbrief.

4 Kosten

4.1 Wat kost Xesar?

Een vrijblijvend prijsadvies ontvangt u op aanvraag.

4.2 Wat zijn KeyCredits?

Voor het aanmaken en wijzigen van toegangsrechten zijn KeyCredits nodig. Het blokkeren van identificatiemedia is gratis. Er zijn 10, 50 en 100 KeyCredits of de variant KeyCredits Unlimited voor 12 of 36 maanden. Meer benodigde KeyCredits kunt u op elk moment heel flexibel opladen.

4.3 Hoeveel KeyCredits kan ik opladen? Bestaat er een maximum limiet?

Er bestaat geen maximum limiet voor het opladen van KeyCredits. U kunt een willekeurig aantal KeyCredits kiezen en in één keer in uw Xesar-software opslaan. Bv. 10x100 KeyCredits of
2x36 maanden, om vervolgens 72 maanden lang onbegrensd KeyCredits voor het toekennen en wijzigen van rechten beschikbaar te hebben.

4.4 Waar koop ik KeyCredits?

De KeyCredits zijn exclusief verkrijgbaar bij uw EVVA-Partner. Het verkregen tegoed wordt in de Xesar-software geladen. Met de revolutionaire KeyCredits van EVVA betalen klanten alleen maar wat ze ook echt nodig hebben.

Een EVVA-Partner bij u in de buurt vindt u onder: http://www.evva.nl/partners-in-nederland/zoek-een-vakhandel/nl/

5 Wat gebeurt er wanneer...

5.1 ...de stroom uitvalt?

Het merendeel van de Xesar-componenten heeft van een stroomstoring niets te vrezen. Het beslag, de deurkruk en de cilinder werken op batterijen (zie punt 2.12). Alleen de wandlezer is bekabeld en wordt via de bijbehorende besturing aangestuurd. Via de datakabel van de besturing heeft de wandlezer een permanente energievoorziening.

In geval van een stroomstoring kan de wandlezer niet afzonderlijk, bv. met een noodstroomapparaat, van stroom worden voorzien. Tip: Door het inbouwen van een UPS-noodvoeding, een ononderbroken stroomvoorziening, kan een eventuele stroomstoring overbrugd worden.

5.2 ...de batterijen leeg zijn?

Bij de laatste 1.000 activeringen wordt een waarschuwing gegeven dat de batterij bijna leeg is.  Er is dus genoeg tijd om de batterijen te vervangen. Wanneer de batterijen toch helemaal leeg zijn, is de Xesar-EPD – een noodvoeding – nodig om de componenten die op batterijen werken van spanning te voorzien.

5.3 ...met een geblokkeerd identificatiemedium wordt geprobeerd een deur te openen?

Verloren identificatiemedia moeten in de software gewist worden. Met behulp van de Xesar-tablet wordt dan een blacklist doorgegeven aan de deuren.

Met de Xesar-software 2.0 met geactiveerd Softwareplus pakket, geven de identificatiemedia deze informatie door aan de deuren (zie punt 7). Wanneer iemand probeert om een deur met het verloren medium te openen, wordt dit medium direct door de deurcomponent gewist en is deze daarna binnen het Xesar-systeem niet meer bruikbaar (DeleteKey-functie). Zo kan niemand onbedoeld toegang verkrijgen.

6 Diensten

6.1 Welke normen en richtlijnen zijn van toepassing op mijn deur? Wie kan me helpen?

Iedere deursituatie is anders. Een competente EVVA-Partner bij u in de buurt geeft u graag deskundig advies. Neem contact op met een EVVA-vakhandel bij u in de buurt: http://www.evva.nl/partners-in-nederland/zoek-een-vakhandel/nl/

6.2 Waar en hoe kan ik een demosysteem bekijken?

Bij een EVVA Elektronica Partner bij u in de buurt. Deze zijn te vinden onder http://www.evva.nl/partners-in-nederland/zoek-een-vakhandel/nl/ Hier kunt u Xesar met behulp van onze innovatieve demo-materialen live bekijken en u deskundig laten adviseren.

6.3 In welke bekende gebouwen of objecten is Xesar al in gebruik?

Sinds juni 2014 boekt Xesar groot succes op de internationale markt. Over de hele wereld zijn eerste projecten gerealiseerd, zoals bijvoorbeeld in een modern wooncomplex in de wijk Aspern in Wenen en in het skigebied Mitterbach in de Oostenrijkse Alpen. Op elke plek waar aan complexe vereisten voldaan moet worden, is Xesar de optimale keuze.

6.4 Waar kan ik terecht voor hulp bij mijn Xesar-systeem?

De Xesar-software is eenvoudig te bedienen en beheren. Maar als u toch hulp nodig heeft, dan kunt u die onder http://support.evva.at/xesar/nl/ online aanvragen.

Meer informatie en adviezen voor het gebruik zijn te vinden in het Xesar-systeemhandboek onder http://www.evva.nl/fileadmin/files_all/Download/Xesar/Systemhandbuch/NL_Xesar_Systemhandbuch_V1.1.pdf.

7 Xesar-Software 2.0

7.1 Wat biedt de Xesar-software 2.0?

Nieuw in de Xesar-software is dat niet langer de Xesar-tablet de uitwisseling van veiligheidsgegevens tussen de deur en de software verzorgt, maar dat de identificatiemedia deze taak ook over kunnen nemen. Het zogenaamde virtuele netwerk van Xesar wordt met de release 2.0 ingevoerd. Bovendien zorgen de nieuwe functies van de software voor meer transparantie, veiligheid en comfort.

7.2 Wat is een virtueel netwerk en hoe functioneert het?

De uitwisseling van veiligheidsgegevens tussen de deurcomponenten en de software wordt in het virtuele netwerk overgenomen door de identificatiemedia. Op een centraal codeerstation worden de identificatiemedia geactualiseerd met nieuwe informatie (blacklist). Op de route door het gebouw wordt dit vervolgens aan de deuren doorgegeven. Daarbij werken de identificatiemedia de status van de deuren bij en verzamelen informatie van de deuren (batterijstatus, passages, gewiste gegevens of passages met geblokkeerde identificatiemedia). Deze informatie wordt doorgegeven aan het codeerstation, beoordeeld en in de software wordt de veiligheidsstatus geactualiseerd.

7.3 Zijn er behalve het virtuele netwerk ook nog andere vernieuwingen?

Ja! Xesar 2.0 biedt nog veel meer. Beveiliging was nog nooit zo transparant als met het nieuwe virtuele netwerk van Xesar! Op een heel overzichtelijk dashboard ziet u in een oogopslag bv. de deur- en batterijstatus, of dat deuren zijn bediend met een verloren identificatiemedium. Ook nieuw zijn de praktische sjablonen voor bv. automatische continue openingen of voor tijdprofielen die met een klik kunnen worden overgedragen op een groep personen.

7.4 Kost Xesar 2.0 meer?

Het merendeel van de nieuwe functies in de Xesar-software 2.0 is gratis. Maar om het virtuele netwerk vrij te schakelen, moet de Sofwareplus-kaart worden aangeschaft. Vervolgens moet de code op de achterzijde van de kaart vrijgekrast en in de Xesar-software ingevoerd worden. Daarna is het virtuele netwerk 3 jaar geldig. Deze Softwareplus-kaart is verkrijgbaar bij uw EVVA-vakhandel.

7.5 Waar is de Xesar-software 2.0 verkrijgbaar?

Op de EVVA-homepage kunt u deze nieuwe software downloaden: http://www.evva.nl/producten/elektronische-sluitsystemen/xesar/demand-xesar-software/nl/ Voor het vrijschakelen van het virtuele netwerk is de aanschaf van de Sofwareplus-kaart nodig. U krast de code op de achterzijde van de kaart vrij en voert deze in de Xesar-software in. Het virtuele netwerk is 3 jaar geldig. Deze Softwareplus-kaart is verkrijgbaar bij uw EVVA-vakhandel.

7.6 Voor wie is de Xesar-software 2.0 bestemd?

De Xesar-software 2.0 is bedoeld voor alle nieuwe Xesar-klanten. Iedereen die de Xesar-software 1.1 reeds in gebruik heeft, kan vanaf het najaar 2015 met de volgende release een update uitvoeren. Naar alle nieuwe functies?

7.7 Wanneer verschijnt de volgende software release?

EVVA ontwikkelt continu nieuwe versies van de software. Daarbij wordt er altijd op toegezien dat nieuwe, gebruikersvriendelijke functies worden geïntegreerd. Ook met de mogelijkheid van een firmware-update wordt rekening gehouden, zodat de nieuwe functies ook met bestaande componenten werken.

De volgende release is gepland in het najaar van 2015. Een centraal bestanddeel zal de online wandlezer zijn. Deze zal de functie (informatieoverdracht van sleutels naar de software) van het codeerstation overnemen.